Uudised ja teated

« Tagasi

Eesti Toitumisnõustajate Ühendus korraldab laupäeval, 14. aprillil Laste toitumise konverentsi

Laste toitumise konverents  aitab teadvustada õige toitumise tähtsust lapse- ja noorukieas

Eesti Toitumisnõustajate Ühendus korraldab laupäeval, 14. aprillil Laste toitumise konverentsi Bliss konverentsikeskuses (Mustamäe tee 17, Tallinn).

Konverentsil räägitakse tervisliku toitumise tähtsusest lapse- ja noorukieas ning sellest, millised on võimalused saada lapsed paremini toituma. Lisaks tutvustatakse ETNÜ poolt korraldatud uuringut, mille eesmärgiks oli Eesti lasteaedade toitlustamise hetkeseisu ja vajaduste kaardistamine.

ETNÜ on mures, et Eesti lapsed on üha ülekaalulisemad, samuti kasvab allergikute hulk.  Aina nooremas eas on kasvamas valikuline söömine ja söömishäired. Lisaks õpiraskused ja immuunsüsteemi üldine nõrgenemine.  Vale toiduvalik on väga paljude probleemide põhjustaja. Lastest kasvavad tulevased lapsevanemad, muutuste sisseviimisega ühiskonnas tuleb alustada lastest. Lapsed mõjutavad ka lapsevanemaid, seega on õpitu mõju palju laiahaardelisem. See ei ole ainult lastevanemate mure, vaid kogu ühiskonna mure. Konverents püüabki sellele probleemile tähelepanu pöörata.

Konverentsil esinevad oma ala spetsialistid nii Eestist kui Soomest. Teemadeks on laste ülekaalulisus (Kristin Salupuu, Tervise Arengu Instituut), laste allergiad ja toidutalumatus (Külli Holsting, toitumisterapeut), vaimne tervis ja söömishäired (Sirli Kivisaar, toitumis- ja psühhoterapeut), koolilapse tervislik toiduvalik (Margit Rannamets, toitumisnõusstaja ja tervisejuht). Toitumisnõustaja ja ETNÜ juhatuse esinaine Reelika Õigemeel teeb ülevaate lasteaedade toitlustamise hetkeseisust ning annab soovitusi, mida nii lasteaed ise kui ka lapsevanemad saavad teha selleks, et meie lastel oleks lasteaias tervislik toiduvalik.

Konverentsi ühe põnevama ettekande teeb välisesineja Arja Lyytikäinen (Soome Toiduohutusameti juhataja ja Sapere koolituspõhimõtete maaletooja Soomes), kes tutvustab kuidas väikelastele tervislik toitumine omaseks muuta.

Sapere tähendab ladina keeles maitsma, suutma ja teadma ning keskendub meeltepõhisele õppemeetodile. Parim iga laste maitseeelistuste kujundamiseks on varane lapsepõlv. Sapere koolituse kohaselt suunatakse lapsi toitu uurima, sellega mängima, seda maitsma ja tunnetama, suunates laste loomulikku uudishimu toiduga lähemalt tutvuma. Sellelaadse „sensoorse õpetamise" abil saab toitumiskäitumist põhjalikult muuta. See tähendab üldise hoiaku kujundamist söömisesse, mis on avatud suuremale mitmekesisusele ja mida ei valitse liigselt töödeldud toidu lihtne suhkru-soola-rasva maitse. Pilootprogrammis osalenud lapsed olid teadlikumad sellest, mida nad sõid ja tunnetasid paremini, kas neil on nälg või on kõht täis. Mis kõige olulisem, on lootustandvaid märke, et Sapere on kahandanud laste rasvumist selles piirkonnas.

Soome hakkas Saperega tegelema 2000ndate alguses laste toitumisharjumuste osas vallandunud häirekellaga. Soome laste rasvumus on suurem kui naaberriikides Norras või Rootsis.

Tänaseks võrdluseks oli Eesti rahvastiku 2014. aasta toitumisuuringu andmetele tuginedes  6–9-aastaste laste hulgas 32% poistest ja 30% tüdrukutest hädas ülemäärase kehakaaluga, 10–13-aastaste hulgas olid vastavad näitajad aga 34% ja 35% ning 14–17-aastaste seas 21% ja 22% .

Ülekaalu probleemiga lapsel  või noorel on suurem tõenäosus olla ülekaaluline ka täiskasvanuna. 2017. aastal oli Eestis rahvastiku tervisekäitumise uuringu andmetel 40% Eesti meestest ja 27%  naistest ülekaalulised ning 20% meestest ja  19% naistest rasvunud. See tähendab oluliselt suuremaid südamehaiguste, diabeedi ja teiste krooniliste haiguste riske ning ravikulusid.

Lisainfo: Siiri Krümann, konverentsi projektijuht ja ETNÜ juhatuse liige

Tel: 51 25 932 ,e-mail: siiri@toitumisnoustajad.ee

www.toitumisnoustajad.ee